Beliczky Péter

Mindig is szerettem a hegyek között csámborogni, főleg azért, hogy szétnézhessek a tetejükről, kicsit más nézőpontból lássam a többé-kevésbé már ismert világot. Kamaszként rengeteg túráztam idehaza, majd ahogy idősödtem, úgy „nőttek” meg a hegyek is és egyre többször kerültem a Magas-Tátra vagy az Alpok csúcsai közé. Ott bizony rá kellett jönnöm, hogy sokszor nem is olyan egyszerű feljutni a kiszemelt hegycsúcsokra és az elhatározáson kívül nem árt, ha mászni is tud az ember.

Ez adta meg a lökést abba az irányba, hogy szép lassan átpártoljak a mászók „kivételezett” kasztjába, de még sokáig megelégedtem a mászás alapjainak megismerésével. A hegyek vagy inkább már csak simán a „falak” megmászásának kihívásai viszont nem hogy csökkentek volna, hanem inkább szaporodtak és bizony észre kellett vennem, hogy már igazából nem az érdekel, hogy szétnézzek egy szikla tetejéről, hanem az, hogyan jutok fel rajta. Ekkor – sajnos elég későn, már 30 múltam –  határoztam el, hogy lehetőségeim és képességeim határait feszegetve, elsajátítom ezt a szép sportot és folyamatosan nehezedő célokat magam elé állítva, próbára teszem magam, hogy vajon mi rejlik még bennem.

Eleinte az út nehéz és gyötrelmes volt, főleg ha az ember csak a saját feje után megy és bizony én tényleg csak a saját fejem után mentem. Nem is jöttek úgy az eredmények, ahogy azt szerettem volna, mert konok módon mindig a saját magam állított csapdákba estem. Nem volt más megoldás, tanulnom kellett másoktól, tanulnom kellett azoktól, akik tudták, mi fán terem a sziklamászás. A többségtől szó szerint ellestem a tudást, de szép számmal voltak olyanok is, akiket szinte kivallattam, hogy mit kéne csinálni és ők rengeteg hasznos tanáccsal láttak el.

Ha te is érzed a késztetést kiaknázni a benned rejlő lehetőséget, szeretnéd megtudni meddig fejlődhetsz a mászásban vagy csak egyszerűen az alapok elsajátítását szeretnéd minél kevesebb buktatóval megvalósítani, akkor szeretettel várlak – vágjunk bele együtt a feladatba!  Gyere el az edzésemre (csütörtökönként 18.30-21.00) és kérdezz bátran, együtt megtaláljuk a megoldást! p.beliczky@freemail.hu 06-20-362-6152

(fotó: Badics István – mászó Beliczky Péter / Lélekharang)